Väder på Gålö: Mulet, temp. 20.1 grader, vind från SSE 2.1 (4.4) m/s, avtagande, lufttryck 1013.2 hPa, fallande

Om oss och föreningen
MTB-shacket
Sändarkärran
Från radioshacket i Jägaren

Torpedbåtsgnistarna - lite om oss

Radioklubben grundades 2003 och var redan då en del av det som vid den tiden hette MTB-Veteraner och numera är mer känt som Veteranflottiljen.
Syftet med föreningen var bl.a att samla och visa upp radioutrustning som finns eller har funnits inom det svenska torpedbåtsvapnet. Vi skulle också verka för att radiostationerna ombord på fartygen var i körbart skick.
Det skulle finnas en körbar klubbstation inom föreningen som kunde användas för att kommunicera med andra likasinnade.

För att kunna använda radiostationerna organiserades föreningen som en amatörradioklubb och de flesta aktiva inom föreningen är också radioamatörer. Vi kan därför använda våra apparater på de frekvenser som är upplåtna för amatörradiotrafik, speciellt på kortvåg, men vi är även aktiva på VHF och UHF.
När vi är ute, och har tillfälle, brukar vi försöka vara tillgängliga på radion och prata med andra radioamatörer, oftast på kortvåg.

Det första som byggdes upp var det vi idag kallar "MTB-rummet" eftersom det bl.a visar de apparater som förekom på MTB från 40-tal och framåt. Där finns bl.a apparater från T26, T38 och T46.

Sedan dess har vi successivt byggt vidare och utökat samlingarna. Vi har också byggt upp en fullt fungerande kopia av torpedbåten Spicas radiohytt.

Idag är vi ett femtontal medlemmar som tillsammans driver föreningen framåt.
Vi brukar vara ute och jobba med något, ombord eller i museet, åtminstone nån gång i veckan och de som har tillfälle att vara med och bidra på något sätt är alltid välkomna.

Vi har ett mycket gott samarbete med Veteranflottiljen och de olika fartygen i hamnarna på Gålöbasen. Det gör att vi när tillfälle ges brukar kunna få följa med ombord på spännande turer i vår vackra skärgård.

I museet arbetar vi nu med att planera nya utställningar av sambands- och navigationsmateriel och att dokumentera och fotografera de apparater vi har ustställda.
Genom ett stort antal uppskattade bidrag från enskilda och företag har med tiden utställningen kommit att omfatta även en del annan spännande materiel än det som funnits inom Torpedbåtsvapnet något som vi enbart ser som positivt.
Vi arbetar också med att återställa radiohytten ombord på V150 Jägaren till fungerande skick.
Även ombord på de övriga fartygen i flottiljen finns det jobb att göra med bl.a sambandsutrustningen tillsammans med besättningen ombord.

Vi har också en sändarkärra som tidigare använts inom det militära kustradionätet som vi håller på att inreda och återställa till sitt forna skick. Där finns det behov av både mekaniska arbeten liksom att installera, laga och driftsätta apparater. Även att måla finns på agendan när vädret är lämpligt.

När fartygen har bokade körningar, eller besökare, så brukar vi ha museet öppet för visning, liksom på EDIP, En Dag I Paradiset, Veteranflottiljens årliga högtidsdag.

Vi skulle gärna vilja vara lite flera som jobbar med att vidareutveckla föreningen och även om det kan vara praktiskt om du är radioamatör så är det inte något krav. Huvudsaken att du vill bidra med det du kan och är intresserad av att lära dig mer om det marina radioarvet.

Skulle du vara intresserad att lära dig mer så kan vi erbjuda kurser både för amatörradiocertifikat såväl som för marint VHF-certifkat (SRC). För våra medlemmar erbjuder vi kurserna till ett mycket förmånligt pris med studier på distans i din egen takt.

Hör av dig om du vill veta mer eller om du vill bidra på något sätt!

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen