Väder på Gålö: Mulet, temp. -2.8 grader, vind från N 3.8 (7.1) m/s, avtagande, lufttryck 1006.3 hPa, fallande

Nyheter

Nu börjar den nya radiohytten bli klar!

För att visa hur apparaterna används i praktiken har vi i muséet byggt en kopia av radiohytten på torpedbåten Spica som ligger i södra hamnen.
Radiohytten på en sådant här fartyg är ett bra exempel på "compact living", allt finns inom räckhåll när man sitter.

Det mesta av den radioutrustning som finns ombord har vi installerat och målet är att allt ska fungera som på förebilden, både för att sända och ta emot.
På HF (kortvåg) brukar vi vara aktiva någon gång i veckan för att se att allt fungerar som det ska och hålla apparaterna igång.

Än är det en hel del arbete kvar innan allt är klart men vi förbättrar hela tiden och kompletterar vartefter vi får tag på ny utrustning som passar in.


Nu har vi också ett nytt spännande arbete framför oss, att utrusta och driftsätta en sändarkärra 302 som tidigare ingått i det svenska militära kustradionätet. Vagnen är i bra skick men det finns en hel del att göra innan den fungerar som vi vill ha den. När det är klart kommer den att vara en del av muséet och visas när muséet är öppet.

Du kan läsa mer om Sändarkärra 302 här (länk) (klicka fram till sidan 63)

Välkommen att besöka oss i museet!

Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressenMarinen firar 500 år i år!
Under 2022 firar Marinen sitt 500-årsjubileum med pompa och ståt. Det blir många olika aktiviteter på olika platser under året och även Veteranflottiljens fartyg kommer att vara inblandade.
Nyligen har en dokumentärserie om marinens historia släppts på Försvarsmaktens Youtubekanal. Serien handlar om marinens verksamhet i fred, kris och krig.
Dessutom finns mycket intressant historia kring marinen och dess tillkomst.

Om du inte sett serien redan så kan du se de olika avsnitten på Försvarsmaktens hemsida som du hittar här (klicka)

Se trailern för dokumentären!