Trafikmottagare mt722
Tillverkad av Standard Radio i början av 70-talet

Trafikmottagare mt722

Mottagaren CR302A tillhör en familj av liknande mottagare som för sin tid hade mycket goda prestanda vilket var resultatet av en mycket genomtänkt svensk konstruktion.
Mottagaren var konstruerad för att ha en livslängd av runt tio år men den används fortfarande inom marinen, nästan 50 år efter introduktionen!


Snabbfakta

  • Frekvensområde 10 kHz-30 MHz
  • Trafikslag CW, AM och SSB
  • Modulär konstruktion med halvledare
  • Tillverkades av SRT 1971-1986

Trafikmottagare mt722 (CR300)

En svensktillverkad mottagare av hög klass som användes i många olika sammanhang. Mottagren tillverkades i olika varianter som även såldes till danska Marinen och norska Flygvapnet liksom till den svenska Polisen, FRA, Marinen och Armen.
Mottagaren är modulärt uppbyggd för att underlätta service och den är helt halvledarbestyckad med integrerade kretsar och transistorer. Typiskt för CR300-serien är att den oftast använde Nixie-rör, dvs sådana orange glasrör med siffror som tänds upp och därvid ser ut att flyttas i djupled. Några modeller tillverkades även med LED-display, CR303 och CR304, som bl.a användes med fjärrkontroll t.ex vid Enköping Radio, det som idag är PTS kontrollstation utanför Enköping.
Frekvensområdet är 10 kHz - 30 MHz och stationen används fortfarande bl.a inom Försvarsmakten.

Inom försvaret användes mottagaren ofta tillsammans med sändaren Ra844 och effektförstärkaren SSA400.
Dessa används även för kortvågskommunikation på fartyg av typen Spica, Ystad och Jägaren.

Klicka på bilderna...